Kolacja na Górze Parkowej

Miejsce Góra Parkowa

Restauracja Parkowa zlokalizowana na I piętrze budynku stacji górnej kolei, przeszła gruntową  przebudowę wracając do najlepszych tradycji sprzed 85 lat.

Wykwintne dania kuchni wzorowanej na książkach kucharskich z lat 30′ dopełnia piękne wnętrze w stylu Art Deco.

Restauracja odzyskała dwa tarasy zewnętrzne, które dotychczas podziwiać można było jedynie na historycznych fotografiach kolei.

Zapraszamy na niezwykle doznania kulinarne w niezwykłej scenerii urokliwych zakątków Parku Zdrojowego!

 

PROGRAM

 

 

-Transfer z hotelu busem lub autokarem (w zależności od wielkości grupy) do dolnej stacji kolejki na Górę Parkową o godzinie 14.45.

-Wyjazd kolejką linowo-terenową na Górę Parkową (wagonik nie na wyłączność dla grupy) o godzinie 15.00. Długość trasy przejazdu wynosi 640 metrów (na szczyt o wysokości 742 m).

Przejazd na szczyt potrwa około 4 minut.

-Wagony pracują na tej trasie od 1937 roku.

To wciąż te same, oryginalne wagony, które fachowo wykonane przetrwały próbę czasu i – po niewielkiej modernizacji – codziennie, wielokrotnie pokonują swoją drogę, będąc żywym pomnikiem myśli technicznej dwudziestolecia międzywojennego.

-Czas na krótką sesję zdjęciową z możliwością podziwiania niezwykłych rzeźb świetlnych w Parku Światła, nawiązujących do epoki powstania kolejki na Górę Parkową oraz do samej Krynicy.

-Późny lunch (górna stacja kolejki) podany dla grupy w formie set menu, nie na wyłączność dla grupy (wydzielone stoliki), w Restauracji Parkowej (godziny 15.20-16.45).

 

W ramach specjalnego serwowanego menu przewidziano dwie opcje do wyboru.

 

MENU I

KRYNICKIE PRZYSMAKI

 

Przystawka:

Porchello a la Parkowa: plastry pieczonego schabu podane na sposób włoski w sosie tuńczykowo-majonezowym, kapary, płatki parmezanu

 

Zupa (jedna opcja do wyboru):

Żurek na naturalnym zakwasie (podany z kiełbasą, jajkiem, ziemniakami, skwarkami boczku i regionalnym twarogiem)

lub:

Bulion wołowy (podany z domowym lanym ciastem, warzywami julienne i wołowiną)

 

Danie główne (jedna opcja do wyboru):

Pstrąg po krynicku z koprem (podany z aksamitnym puree ziemniaczanym, grillowany bukiet warzyw: papryka, szparagi, cebula).

lub:

Wolno pieczone policzki wołowe (w sosie demi-glace, podane z kaszą pęczak z cukinią i z karmelizowanymi warzywami sezonowymi)

lub:

Kotlet schabowy podany z ziemniakami i kapustą zasmażaną

 

Deser:

Strudel (z jabłkami, rodzynkami, podany z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych/śmietankowych).

 

Pakiet napojów do posiłku:

Lampka wina (150 ml): wino czerwone lub białe (winnica Fritz z Chełmca).

 

Woda w karafkach w stole (uzupełniana), dodatkowo sok Toma (jeden do wyboru: pomarańczowy, jabłkowy lub czarna porzeczka), butelka 0,2 l, dla każdego uczestnika.

MENU II

RETRO LUNCH

 

Przystawka:

Rydze smażone na maśle z chrupiącą bagietką czosnkową i pieczonym pomidorem.

 

Zupa:

Krem z dyni podany z prażonymi pestkami dyni.

 

Danie główne (jedna opcja do wyboru):

Sandacz w sosie śmietanowo-winnym na tagliatelle z warzywami

lub:

Konfitowane kacze udo z ziemniakami gratin oraz czerwoną kapustą

 

Deser:

Strudel podany z bitą śmietaną i gałką lodów waniliowych/śmietankowych.

 

Pakiet napojów do posiłku:

Lampka wina (150 ml): wino czerwone lub białe (winnica Fritz z Chełmca).

 

Woda w karafkach w stole (uzupełniana), dodatkowo sok Toma (jeden do wyboru: pomarańczowy, jabłkowy lub czarna porzeczka), butelka 0,2 l, dla każdego uczestnika.

 

pakiet świadczeń zawartych w cenie:

  • transfery wynajętym busem/autokarem (w zależności od liczby uczestników w grupie) z hotelu na parking przy dolnej stacji kolejki na Górę Parkową (tam i z powrotem)
  • wyjazd kolejką linowo-terenową (tam i z powrotem, wagonik nie na wyłączność dla grupy) na Górę Parkową
  • posiłek z napojami (set menu do wyboru zgodnie z opisem w programie) w restauracji na szczycie Góry Parkowej (restauracja nie na wyłączność dla grupy, wydzielone stoliki w godzinach 15.15-16.45)
  • VAT marża na wszystkie świadczenia z wyjątkiem usług własnych (transport osobowy kolejką na Górę Parkową) ze stawką VAT 8%

 

cena nie zawiera:

  • posiłków i napojów innych niż wymienione w programie
  • innych świadczeń nie wymienionych powyżej w tym atrakcji fakultatywnych
MENU I
CENA OD OSOBY BRUTTO: 205,- PLN

MENU II
CENA OD OSOBY BRUTTO: 275,- PLN

Ceny skalkulowane dla grupy min. 10 osób i maksymalnie dla 40 osób.
W przypadku mniejszych grup każdorazowo koszt lunchu do potwierdzenia na zlecenie.

Szanowni Państwo! Nasza witryna wykorzystuje pliki cookie, aby dostarczyć nam danych statystycznych oraz aby zapewnić jak najlepsze wrażenia podczas odwiedzin naszej strony internetowej. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookie oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Nie korzystamy z plików cookie, aby śledzić poszczególnych użytkowników lub ich identyfikować, ale aby zdobyć przydatną wiedzę o tym, jak jest używana nasza witryna, abyśmy mogli ją ulepszać dla naszych użytkowników. Mogą Państwo dokonać, w każdym czasie, zmiany ustawień dotyczących cookie. Wszystkie najnowsze wersje popularnych przeglądarek zapewniają użytkownikom kontrolę nad plikami cookie. Użytkownicy mogą ustawić swoją przeglądarkę tak, aby zaakceptowała lub odrzuciła wszystkie lub niektóre pliki cookie. Kontynuując korzystanie z naszej witryny bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystanie plików cookie. Więcej o plikach cookie w Polityce prywatności.

Zamknij