TREKKING NA RUSINOWĄ POLANĘ ORAZ WIZYTA W BACÓWCE na zlecenie

Miejsce Rusinowa Polana
Czas trwania 6 godzina
Stopień trudności łatwy

OFERTA NA ZLECENIE

Program :

8.00 – 8.20  odbiór z wybranego przystanku

 

Przejazd na parking przy początku zielonego szlaku na Rusinową Polanę, Wierch Poroniec.

Po dotarciu na miejsce, rozpoczniemy trekking zielonym szlakiem na Rusinową Polanę (dystans około 3 200 metrów, czas trwania: do 60 minut, szlak łatwy).

Finalnie dochodzimy do Rusinowej Polany (1180 m n.p.m.), gdzie będzie chwila na odpoczynek i skąd będziemy mogli podziwiać (przy dogodnych warunkach pogodowych) jedną z najbardziej niezwykłych i malowniczych panoram górskich w Tatrach, obejmującą Tatry Wysokie (od Mięguszowieckich Szczytów po Gerlach i Łomnicę), po Tatry Bielskie na Słowacji.

 

Kontynuacja trekkingu dalej w dół i zejście z polany szlakiem niebieskim, w kierunku Zazadni.

Po drodze zatrzymamy się w celu złożenia krótkiej wizyty na Wiktorówkach, gdzie zwiedzimy urokliwy drewniany kościółek stanowiący Sanktuarium Matki Boskiej Królowej Tatr.

 

Po dojściu na parking krótki transfer busem na Polanę Pańszczykową, gdzie odwiedzimy tradycyjną bacówkę góralską. Podczas wizyty góral w regionalnym stroju opowie uczestnikom krótko o tym, jak wyrabia się słynne góralskie oscypki, pokaże przy okazji typowe lokalne narzędzia do wyrobu serów i wytłumaczy, czym różni się oscypek od bruska i redykołki. Dla chętnych możliwość skosztowania żętycy – serwatki z mleka owczego z drobinami sera.

Na koniec zapraszamy na degustację podhalańskich przysmaków (opcja na 30-40 minut) przy stołach biesiadnych przy bacówce (wynajętych dla grupy na wyłączność).

Dla uczestników zostaną przygotowane (oferta limitowana): nalewki regionalne (po jednym kieliszku dla każdego), malinowa i Rokietnika, oscypek, bundz, chleb wiejski ze smalcem, masło czosnkowe, ogórki kiszone.

 

14.00 – 14.20  powrót do wybranego przystanku

 

Cena zawiera :

  • obsługa doświadczonego przewodnika podczas trekkingu
  • przejazdy  busem
  • wizytę w tradycyjnej bacówce na Polanie Pańszczykowej (w cenie 1 kubek żętycy dla każdego uczestnika)
  • degustację regionalnych przysmaków podhalańskich przy bacówce (na wyłączność dla grupy, 4 stoły biesiadne z ławami), w tym: 1 kieliszek (40 ml) nalewki malinowej, 1 kieliszek (40 ml) nalewki Rokietnika, chleb wiejski ze smalcem (100-150 g), ogórki kiszone (80 g), oscypek (15 g), masło czosnkowe (60 g), bundz oraz gałki serowe, dla każdego uczestnika
Zarządzaj plikami cookies